Potrawy Wigilijne

Wigilia to najważniejsze święto w polskiej tradycji, dlatego każdy z nas ze znacznym wyprzedzeniem przygotowuje się do tej uroczystości. Kluczowe jest przede wszystkim ugotowanie tradycyjnych dań, które kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć zup, przekąsek, dań głównych czy deserów, które uświetnią rodzinną uroczystość. Warto zastanowić się, jakie dania wchodzą w skład tradycyjnych 12 potraw, pamiętając jednocześnie o tym, że można je odrobinę zmodyfikować, zgodnie z naszymi kulinarnymi preferencjami.

Wigilijne zupy na początek uroczystości


Kolacja wigilijna zazwyczaj rozpoczyna się podaniem zupy. Obowiązkowym daniem jest przede wszystkim barszcz serwowany z uszkami. Jeśli jednak za nimi nie przepadamy, śmiało możemy zastąpić je pasztecikami – najlepiej z kapustą. Na wigilijnym stole powinna także pojawić się zupa grzybowa. Alternatywnie można zastąpić ją zupą rybną. Jeśli chcemy dodatkowo urozmaicić wybór zup, możemy skusić się na nieco mniej znaną zupę migdałową, która również wpisuje się w tradycję bożonarodzeniową.

Ryby w roli głównej


Chyba nikt z nas nie jest w stanie wyobrazić sobie wigilijnej kolacji bez przystawek. W głównej roli występują tutaj ryby, które można przyrządzić na wiele sposobów. Zazwyczaj sięgamy po śledzie, dorsza oraz karpia. Śledzie można podać w śmietanie lub innej formie przykrywki, ale można także poprzestać na sałatce śledziowej. Oczywiście, jeśli ktoś nie przepada za jej specyficznym smakiem, może postawić na klasyczną sałatkę warzywną. Do grona tradycyjnych przystawek zalicza się także rybę po grecku, którą zazwyczaj przygotowujemy na bazie dorsza. Nie można również zapomnieć o kapuście z grochem.

Tradycyjne dania główne


Tak jak w przypadku przystawek, tak i w daniach głównych ważna jest obecność ryb. Do tradycyjnych potraw należy zaliczyć przede wszystkim smażonego karpia lub dorsza. Ryby występują także w galarecie – szczególnie karp. Ponadto, na uroczystości wigilijnej powinny pojawić się pierogi z kapustą i grzybami, oczywiście domowej roboty. Kulinarnym dopełnieniem mogą być paszteciki, które dla odmiany można przygotować z mięsem.

Obowiązkowe wypieki


Wieczerza wigilijna nie mogłaby odbyć się bez charakterystycznych słodkości. Na naszym stole koniecznie musi pojawić się makowiec – najlepiej w tradycyjnej, zawijanej formie. Z wigilią kojarzy się także kutia oraz piernik. Często pojawia się też sernik oraz keks – w zależności od indywidualnych preferencji domowników. Jeśli zaś chodzi o ugaszenie pragnienia, chyba każdy z nas zgodzi się z tezą, że na wigilijnym stole obowiązkowo powinien znaleźć się kompot z suszonych owoców. Jego charakterystyczny smak od zawsze kojarzy się z wigilijnym świętem.

Święta bez tradycyjnych potraw na pewno nie byłyby tak atrakcyjne, dlatego warto przyrządzić dania zgodnie z tradycją. Lista dwunastu dań może być poszerzana o dodatkowe potrawy, jednakże priorytetem powinny być dla nas tradycyjne propozycje kulinarne:

  1. czerwony barszcz z uszkami
  2. zupa grzybowa (rybna lub migdałowa)
  3. ryba po grecku
  4. sałatka śledziowa (lub warzywna)
  5. śledzie w śmietanie
  6. kapusta z grochem
  7. pierogi z kapustą i grzybami (lub paszteciki)
  8. smażona ryba
  9. karp w galarecie
  10. kutia
  11. makowiec
  12. kompot z suszu
Darmowa dostawa
od 200 zł
14 dni
na zwrot towaru
Szybka wysyłka
Doceniona jakość